Siyaset
14 Mayıs’taki seçime 36 siyasi parti katılacak
Seçime girme yeterliğine sahip partilere ilişkin YSK Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 14 Mayıs’taki seçime 36 siyasi parti katılacak
YSK, 28. Dönem TBMM Milletvekili Genel Seçimine katılma yeterliliği olan 36 partiyi belirledi. Karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Seçim tarihinden en az altı ay öncesi itibariyle teşkilat kurmuş ve il, ilçe ve büyük kongrelerini yapmış olan siyasi partiler seçime girmeye hak kazandı.
14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak seçimlere katılma yeterliliği olan partiler şöyle:
“Adalet ve Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye Değişim Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Zafer Partisi”
Siyaset
Akşener’den CHP itirafı: Hayatımın en büyük pişmanlığı
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı canlı yayında 6’lı masayı resmen dağıttı. Akşener, “Bu parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 milletvekili istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır. Bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum.” dedi.
Partisinin olağan kurultayında açıklama yapan İyi Parti Genel Başkanı Akşener, CHP’ye ilişkin çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Akşener, “Bu parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 milletvekili istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır. Bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum.” ifadelerine yer verdi.
Siyaset
Numan Kurtulmuş, Mevlana Müzesi’ni ziyaret etti
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Önümüzdeki dönemde TBMM’nin çalışmalarında buradan ve milli değerlerimizden aldığımız güçle, Türkiye’nin daha da yücelmesi ve yükselmesi, Türkiye’nin cumhuriyetimizin ikinci asrında sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’nin yüz yılı olması için gayretle mücadele edeceğiz.” dedi.
Kurtulmuş, bir dizi ziyaret için geldiği Konya’da, tarihi Alaaddin Camisi avlusunda Selçuklu Sultanları Türbesi Nöbet Değişimi Töreni’ne katıldı.
Daha sonra Mevlana Müzesi’ni ziyaret eden Kurtulmuş, Hazreti Mevlana’nın sandukası başında dua etti, müzedeki vatandaşlarla sohbet etti.
Kurtulmuş, burada yaptığı açıklamada, Konya’da Anadolu irfanının önemli temsilcileri Hazreti Mevlana ile Şemsi Tebrizi’nin Anadolu’nun manevi mayasını yoğuran büyük zatlar olduğunu söyledi.
Alaaddin Tepesi’ndeki Sultanlar Türbesi’nde, bin yıldır bu yurdu millete vatan kılan Selçuklu sultanlarının kabirlerini ziyaret ettiklerini anımsatan Kurtulmuş, şunları belirtti:
“Anadolu’da illerimizde yapacağımız programların başlangıcını Konya’dan yapmış olduk. Önümüzdeki dönemde TBMM’nin çalışmalarında buradan ve milli değerlerimizden aldığımız güçle, Türkiye’nin daha da yücelmesi ve yükselmesi, Türkiye’nin cumhuriyetimizin ikinci asrında sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’nin yüzyılı olması için gayretle mücadele edeceğiz. Bu vesileyle hem bizim millet geleneğimizin, devlet geleneğimizin önemli temsilcilerini saygıyla anıyoruz. Hem de Anadolu’nun mayasını, irfan hamuruyla yoğuran büyüklerimizi saygıyla, şükranla yad ediyoruz.”
Kurtulmuş, daha sonra Şemsi Tebrizi Türbesi’ni ziyaret etti.
Siyaset
Türkiye elektronik seçime hazırlanıyor
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Türkiye’nin elektronik seçime geçmesinin şart olduğunu söyledi. Yener, yerel seçimlerden sonra çalışmaların hız kazanacağını açıkladı.
Elektronik seçim sistemi, ABD, İsviçre, Estonya, Brezilya gibi birçok ülkede kullanılıyor.
TRT Haber’den aktarılana göre, Türkiye’de bu konuda önümüzdeki günlerde somut adımlar atılacak. Sistem hakkında konuşan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Türkiye’nin bu sisteme geçmesinin şart olduğunu, yerel seçimlerden sonra çalışmaların hız kazanacağını söyledi.
Elektronik seçim sistemine geçilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Bunun için de parlamentoda grubu bulunan siyasi parti temsilcileriyle görüşme yapılması planlanıyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Yener, yasal düzenlemenin yapılması halinde elektronik seçim sistemine geçilebileceği görüşünde.
E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLİR
Yener’e göre, elektronik seçim sisteminde Estonya iyi bir noktada. Estonya ile birlikte sistemi kullanan bazı ülkelerde inceleme yapılması da gündemde.
Yener, mühendislerle birlikte teknik altyapıya bakıldıktan sonra bir rota çizileceğini ifade ederek, seçimlerin e-Devlet üzerinden de olabileceğini vurguladı.
İLK ETAPTA YURT DIŞINDAKİ SEÇMEN ÜZERİNDEN DENENEBİLİR
Elektronik seçim sisteminin nasıl uygulanabileceğine dair de bilgi veren Yener, pilot bölge seçilebileceğine işaret etti, ilk planda yurt dışı seçmenin bu sistemde oy kullanması seçeneğinin değerlendirilebileceğini söyledi.
Elektronik oylama sistemine geçilmesi halinde Türkiye büyük bir maddi külfetten kurtulacak. Ayrıca seçmenler için yeni sistem büyük bir kolaylık olacak.