Siyaset
2.Tur son seçim anketi sonuçları
İlk turda mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan yüzde 5,17 ve yarıştan çekilen Muharrem İnce yüzde 0,43 oy aldı.
Çoğu araştırma şirketi öngörülen hata payının üzerinde yanıldı. Şirketlerin çoğu bu nedenle ikinci tur için anketlerini kamuoyuyla paylaşmama kararı aldı.
Ancak yine de KONDA Araştırma, ASAL Araştırma ve AREA Araştırma dün (25 Mayıs Perşembe) anket yayımladı.
Anketlerin ikisinde Erdoğan birinde de Kılıçdaroğlu önde gözüküyor.
AREA Araştırma’nın 26 ilde 2 bin 26 kişiyle yaptığı ankette Kılıçdaroğlu yüzde 50,6, Erdoğan ise yüzde 49,4 oy alıyor. Şirket hata payını yüzde yüzde +/- 2,18 olarak veriyor.
ASAL Araştırma’nın 26 ilde 2 bin 184 kişiyle yaptığı ankete göre Erdoğan yüzde 53,4 ile önde. Kılıçdaroğlu ise yüzde 46,6 alıyor. Yüzde 0,95 güven sınırı içinde hata payı yüzde +/- 2,50.
Konda 34 kentte (108 ilçe, 154 mahalle ve köy) 3 bin 607 kişiyle hanelerinde yüz yüze yaptığı ankete göre ise Erdoğan yüzde 47, Kılıçdaroğlu yüzde 42,2 alıyor. Kararsızların oranı yüzde 8,2 iken ‘oy kullanmayacağım’ diyenlerin oranı yüzde 2,6.
KONDA’nın anketinde kararsızlar dağıtıldıktan sonra da sonuç Erdoğan yüzde 52,7, Kılıçdaroğlu yüzde 47,3. Araştırmanın bulgularının hata payı, yüzde 95 güven aralığında +/- 1,63, yüzde 99 güven aralığında yüzde +/- 2,15.
Siyaset
Akşener’den CHP itirafı: Hayatımın en büyük pişmanlığı
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı canlı yayında 6’lı masayı resmen dağıttı. Akşener, “Bu parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 milletvekili istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır. Bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum.” dedi.
Partisinin olağan kurultayında açıklama yapan İyi Parti Genel Başkanı Akşener, CHP’ye ilişkin çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Akşener, “Bu parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 milletvekili istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır. Bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum.” ifadelerine yer verdi.
Siyaset
Numan Kurtulmuş, Mevlana Müzesi’ni ziyaret etti
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Önümüzdeki dönemde TBMM’nin çalışmalarında buradan ve milli değerlerimizden aldığımız güçle, Türkiye’nin daha da yücelmesi ve yükselmesi, Türkiye’nin cumhuriyetimizin ikinci asrında sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’nin yüz yılı olması için gayretle mücadele edeceğiz.” dedi.
Kurtulmuş, bir dizi ziyaret için geldiği Konya’da, tarihi Alaaddin Camisi avlusunda Selçuklu Sultanları Türbesi Nöbet Değişimi Töreni’ne katıldı.
Daha sonra Mevlana Müzesi’ni ziyaret eden Kurtulmuş, Hazreti Mevlana’nın sandukası başında dua etti, müzedeki vatandaşlarla sohbet etti.
Kurtulmuş, burada yaptığı açıklamada, Konya’da Anadolu irfanının önemli temsilcileri Hazreti Mevlana ile Şemsi Tebrizi’nin Anadolu’nun manevi mayasını yoğuran büyük zatlar olduğunu söyledi.
Alaaddin Tepesi’ndeki Sultanlar Türbesi’nde, bin yıldır bu yurdu millete vatan kılan Selçuklu sultanlarının kabirlerini ziyaret ettiklerini anımsatan Kurtulmuş, şunları belirtti:
“Anadolu’da illerimizde yapacağımız programların başlangıcını Konya’dan yapmış olduk. Önümüzdeki dönemde TBMM’nin çalışmalarında buradan ve milli değerlerimizden aldığımız güçle, Türkiye’nin daha da yücelmesi ve yükselmesi, Türkiye’nin cumhuriyetimizin ikinci asrında sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’nin yüzyılı olması için gayretle mücadele edeceğiz. Bu vesileyle hem bizim millet geleneğimizin, devlet geleneğimizin önemli temsilcilerini saygıyla anıyoruz. Hem de Anadolu’nun mayasını, irfan hamuruyla yoğuran büyüklerimizi saygıyla, şükranla yad ediyoruz.”
Kurtulmuş, daha sonra Şemsi Tebrizi Türbesi’ni ziyaret etti.
Siyaset
Türkiye elektronik seçime hazırlanıyor
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Türkiye’nin elektronik seçime geçmesinin şart olduğunu söyledi. Yener, yerel seçimlerden sonra çalışmaların hız kazanacağını açıkladı.
Elektronik seçim sistemi, ABD, İsviçre, Estonya, Brezilya gibi birçok ülkede kullanılıyor.
TRT Haber’den aktarılana göre, Türkiye’de bu konuda önümüzdeki günlerde somut adımlar atılacak. Sistem hakkında konuşan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Türkiye’nin bu sisteme geçmesinin şart olduğunu, yerel seçimlerden sonra çalışmaların hız kazanacağını söyledi.
Elektronik seçim sistemine geçilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Bunun için de parlamentoda grubu bulunan siyasi parti temsilcileriyle görüşme yapılması planlanıyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Yener, yasal düzenlemenin yapılması halinde elektronik seçim sistemine geçilebileceği görüşünde.
E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLİR
Yener’e göre, elektronik seçim sisteminde Estonya iyi bir noktada. Estonya ile birlikte sistemi kullanan bazı ülkelerde inceleme yapılması da gündemde.
Yener, mühendislerle birlikte teknik altyapıya bakıldıktan sonra bir rota çizileceğini ifade ederek, seçimlerin e-Devlet üzerinden de olabileceğini vurguladı.
İLK ETAPTA YURT DIŞINDAKİ SEÇMEN ÜZERİNDEN DENENEBİLİR
Elektronik seçim sisteminin nasıl uygulanabileceğine dair de bilgi veren Yener, pilot bölge seçilebileceğine işaret etti, ilk planda yurt dışı seçmenin bu sistemde oy kullanması seçeneğinin değerlendirilebileceğini söyledi.
Elektronik oylama sistemine geçilmesi halinde Türkiye büyük bir maddi külfetten kurtulacak. Ayrıca seçmenler için yeni sistem büyük bir kolaylık olacak.