Güncel
2008 öncesine sigortası olanlar için Emeklilik Müjdesi
2008 Öncesine Sigortası Olanlar İçin Emeklilik Müjdesi: Haziran’da Yeni Bir Başlangıç!
2008 öncesine kadar sigortası olanlara sabah müjdesi Bakan Bilgin’den geldi! Haziran’da resmen emeklilik kapıda! EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusuyla ilgili gelişmeler, çalışanlar arasında büyük bir heyecan yaratmıştı.
Ancak yeni bir düzenleme ile prim şartı ortadan kalkıyor ve emeklilik için 15 yıl sigorta ve 3600 prim günü şartı getiriliyor. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Bilgin, bu konuda merak edilen tüm detayları açıkladı.
EYT İle İlgili Yeni Düzenleme: Kısmi Emeklilik Müjdesi EYT ile emekli olmayı bekleyen ve prim şartı nedeniyle hayalini ertelemek zorunda kalan 1.5 milyon vatandaş için yeni bir umut doğdu. Bakan Bilgin, kısmi emeklilik sayesinde prim şartının kalktığını duyurdu. Artık 15 yıl sigorta ve 3600 prim günü şartını sağlayan çalışanlar, emekli olabilecekler.
Kısmi Emeklilik: Yeni Bir Başlangıç Emeklilik hayali kuran ve prim şartı nedeniyle beklemek zorunda kalan çalışanlar için kısmi emeklilik, yeni bir başlangıç anlamına geliyor. Bu düzenleme ile 2008 öncesine kadar sigortası olanlar, emekliliklerine Haziran ayında başlayabilecekler. Böylece emeklilik hayalleri gerçeğe dönüşecek ve maddi güvence sağlanmış olacak.
EYT Başlangıç Tarihi ve Düzenleme Bakan Bilgin, EYT ile ilgili düzenlemenin 08.09.1999 tarihinden itibaren geçerli olduğunu belirtti. Bu tarihten önceki emeklilik sistemi, daha sonraki sisteme göre değiştirilerek EYT’li vatandaşların emeklilik imkanı sağlanmıştır. Ancak, 08.09.1999 tarihinden sonra emeklilik için başka bir düzenlemenin olmadığını ifade etti.
Emeklilik Hayali Kuranlar İçin Yeni Bir Fırsat: 2008 Öncesine Sigortası Olanlara Emeklilik Müjdesi!
2008 öncesine kadar sigortası olanlara sabah müjdesi Bakan Bilgin’den geldi! Haziran’da resmen emeklilik kapıda! EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunda beklenen düzenleme sonunda gerçekleşti ve bu müjdeli haber, emeklilik hayali kuranlarda büyük bir heyecan yarattı. Artık prim şartının kalkmasıyla birlikte, 15 yıl sigorta ve 4000 prim günü şartını sağlayan çalışanlar, emeklilik sürecine Haziran ayında adım atabilecekler.
EYT İle İlgili Yeni Düzenleme: Kısmi Emeklilik Fırsatı EYT kapsamında emeklilik hayalini ertelemek zorunda kalan ve prim şartının aşılamamasıyla karşılaşan vatandaşlar için yeni bir umut doğdu. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Bilgin’in açıkladığı düzenleme ile artık kısmi emeklilik mümkün hale geliyor. 2008 öncesine kadar sigortası olan ve 15 yıl sigorta ve 4000 prim günü şartını sağlayan çalışanlar, Haziran ayı itibarıyla emeklilik haklarını elde edebilecekler.
Kısmi Emeklilik: Geleceğe Güvenle Adım Atmak Emeklilik hayaliyle yaşayan ve prim şartının aşılamaması nedeniyle endişe yaşayan çalışanlar için kısmi emeklilik fırsatı, geleceğe güvenle adım atmak anlamına geliyor. Bu düzenlemeyle birlikte emeklilik süreci daha erken başlıyor ve çalışanlar için maddi güvence sağlanmış oluyor. 15 yıl sigorta ve 4000 prim günü şartını sağlayan herkes, emeklilik haklarını Haziran ayında kullanabilecek.
Düzenleme Detayları ve Başvuru Süreci
Bakan Bilgin’in açıklamalarına göre, 2008 öncesine kadar sigortası olanlar için emeklilik süreci Haziran ayında başlıyor. 15 yıl sigorta ve 4000 prim günü şartını sağlayan çalışanlar, emeklilik başvurusunu yaparak maddi güvenceye kavuşabilecekler. Başvuru süreci ve gerekli belgelerle ilgili detaylı bilgilendirme, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılacak ve çalışanlara yönlendirme sağlanacak.
Güncel
Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde 2 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde tespit edilen 2 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Irak’ın kuzeyindeki teröristlere yönelik operasyonlar etkin ve kararlı şekilde devam ediyor.Bu kapsamda Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde tespit edilen 2 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.
Güncel
Naci Görür’den İstanbul’daki 5 ilçe için deprem uyarısı
Prof. Dr. Naci Görür, “Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Tarihi Yarımada Fatih ve Zeytinburnu’nda zemin, göreceli olarak iyi durumda değil” dedi.stanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “6306 Sayılı Yasa Kapsamında İlan Edilen Alan ve Yapılara Yönelik Veri Toplama, Etki Analizi, Değerlendirme Çalışmasına” ait veriler açıklandı.
Buna göre, olası bir depremde İstanbul’da hasar görmesi beklenen tahmini bina sayısı 207 bin olarak belirtildi. Verilere göre, binaların yüzde 30’u 1980 öncesi, yüzde 40’ı 1980-2000 arası, yüzde 30’u 2000 sonrası inşa edildi. Hasar görmesi beklenen her 3 binadan biri ise 2000 sonrası yapıldı. Hasar görmesi beklenen 207 bin binanın yüzde 95’ini oluşturan 196 bin 227 bina ise Avrupa yakasında tespit edildi. İBB’nin, İTÜ ile yaptığı çalışmada, riskli binaların en yoğun olduğu 3 ilçe ise Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece olarak açıklandı.
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, verileri değerlendirdi.
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da 1 milyon 50 bin binanın yüzde 10’unun çok ağır hasar alacağını belirterek, “Benim o çalışmanın ayrıntılarından bir haberim yok. Muhtemelen de doğrudur.. Yalnız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı araştırmalara istinaden tüm İstanbul’da, Anadolu ve Avrupa yakasında depremde çok ağır hasar alacağı düşünülen bina sayısının 90 binin üzerinde olduğunu zaten biliyoruz. Bütün İstanbul’da da, 1 milyon 150 bine yakın binanın varlığını biliyoruz. Demektir ki, bu aşağı yukarı işte yüzde 10’u, çok ağır hasar alacak. Diğer hasarları saymıyorum yani çok ağır yıkılmayla doğrudan doğruya göçükle burun buruna kalacak bina sayısını 90 bin diye düşünüyorum. Tabii ki hafif hasar, orta hasar alacak bina sayısı da daha da fazla olacaktır” dedi.
‘DEPREM DİRENÇLİ HALE GETİRMEK İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMALAR BAŞLATILMALI’
“Bu doğru bir teşhistir. Avrupa Yakası zemin itibariyle, jeolojik formasyonlar itibariyle deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre Asya yakasından daha fazla zarar göreceği de bir gerçekti” diyen Görür, şöyle devam etti:
“Bu da bize gösteriyor ki İstanbul’u bir an önce deprem dirençli hale getirmek için çalışmaların başlanması, yürütülmesi gerekir. İBB’nin bu çalışmasına katılıyorum. İstanbul’da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek, özen gösterilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt ve bu tarihi yarımada Fatih o yöreler Zeytinburnu var. Şimdi burada tabii önemli olan buraların deprem dirençli hale getirmek için gerekli çalışmaların ve hemhal bir an önce başlatılması gerekir.
Neden bu bölgeler daha fazla hasar alır? Çünkü bu bölgede demin dediğim gibi zemin, çok göreceli olarak iyi durumda değil. Keza bu bölgede zeminden dolayı diyelim kayma, göçme, sıvılaşma depremin büyük etkisini arttırma olayları yaygın olabilir. Bu bölgelerde, onun için böyle zeminlerde depremin bir anlamda zararını arttıran birimlerin olduğu yerde tabii ki depremin şiddeti de fazlalaşıyor. Depremin şiddeti fazla olunca yıkım fazlalaşıyor.”
‘ESENYURT BELEDİYESİ’NE TAVSİYEDE BULUNDUM’
Esenyurt Belediyesi ile çalışmalara başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Naci Görür, “Esenyurt dediniz, mesela Esenyurt Belediyesi Başkanı, Esenyurt’un depreme hazırlama noktasında yani bizden yardım almayı istiyor. Ben de yani elimden geldiğince bütün belediyelere, ilçe belediyelerine olduğu gibi bu belediyeye de bildiğim kadarıyla depreme nasıl hazırlanacağı konusunda tavsiyelerde bulundum. Toplantılar da hatta zaman zaman yapıyorum. İşte, bugünkü toplantı da yine bu düşünce içerisinde oldu. Ciddi çalışmaların yapılıp insanlarımızın depremden zarar görmemesi için uygulamalara geçilmesi, araziye inilmesi, çalışmaların yapılması gerekli” dedi.
‘550’NİN ÜZERİNDE AKTİF DEPREM VAR’
Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye genelinde bulunan aktif faylarla ilgili uyarıda bulunarak şöyle devam etti:
“Türkiye çok büyük oranda canlı yani aktif depremlerle kesilmiş durumda. Yani bizim ülkemiz, aşağı yukarı 550’nin üzerinde aktif deprem var. Türkiye’nin her yerinde depremler, aktif depremler mevcut. Kimi bölgelerde bu depremler daha yoğun deprem üretme kapasitesi daha fazla. Daha büyük depremler üretebiliyor. Kimi yerlerde deprem üreten fayların boyutu, sayısı daha az, yoğunluğu daha az olabiliyor.
Sözgelimi, Orta Anadolu’da çok fazla depremle karşı karşıya kalmayabiliyorsunuz. Ama Doğu Anadolu’da, depremi çok fazla hissedebiliyorsunuz. Güneydoğu’da hissedebiliyorsunuz Ege Bölgesi’nde daha fazla deprem aktivitesinin fazla olduğunu görüyorsunuz. Ama Kuzey Karadeniz Bölgesi’nde depremler daha az. Bu aktif fayların dağılımına bağlı. Şimdi bir yerde aktif fay varsa muhakkak orada depremler olacaktır. Depremlere karşı hazır olmak için o fayların olduğu yöreleri, kentleri, o fayların özelliklerini göz önüne alarak Deprem dirençli hale getirecek çalışmaları yapmak lazım.”
Dünya
Fahiş hırslar ve kişisel çıkarlar, ülke ve halka yönelik ihanete yol açtı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Karşılaştığımız ihanettir. Fahiş hırslar ve kişisel çıkarlar, ülke ve halka yönelik ihanete yol açtı.” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in eylemini “silahlı isyan” olarak nitelendirdi. Putin, “Rusya’yı tekrar bölmeye izin vermeyeceğiz. Halkımızı koruyacağız.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Putin, silahlı isyan girişiminde bulunanların kaçınılmaz olarak cezalandırılacağını belirtti.
Putin, Wagner krizini toplumu bölme girişimi ve halkın sırtından vurulması olarak nitelendirdi.