Bizi Takip Edin

Gündem

EYT’liler dikkat! Yeni detaylar ortaya çıktı

Yayınlandı

Tarih

EYT yasasında yeni detaylar ortaya çıktı. Buna göre, emekli olanların izin hakları İş Kanunu’yla koruma altında bulunuyor. Önceki döneme ait kullanılmayan izinlerin parasını alan EYT’liler aynı işyerinde devam ettiğinde bir yılı doldurduktan sonra izne hak kazanacak, yıllık izin süresi 14 günden başlayacak. İşte detaylar…

diğer haber…Ev kadınları nasıl emekli olacak? – Doğu TV (dogutv.com.tr)

EYT’de aylıkları bağlanmayanlar için açıklandı! Toplu ödeme yapılacak – Doğu TV (dogutv.com.tr)

EYT’liye bayram müjdesi: Çift ikramiye! – Doğu TV (dogutv.com.tr)

Emeklilikte yaşa takılanlar yasasıyla emekli olanların da “ücreti, hafta tatili, yıllık izni” İş Kanunu’yla koruma altında bulunuyor. Çalışanların yıllık izne hak kazanmasında bir yıllık çalışma süresi dikkate alınıyor.

EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam edenlerin yıllık izinleri de kıdeme göre belirlenecek. Önceki döneme ait kullanılmayan izinlerin parasını alan EYT’liler aynı işyerinde devam ettiğinde bir yılı doldurduktan sonra izne hak kazanacak, yıllık izin süresi 14 günden başlayacak.

İzin parasını almadan çalışmaya devam edenler ilk defa çalışmaya başladıkları tarihe göre hak kazandıkları sürede izin hakkını kullanmaya devam edecek.

diger haber…EYT’de aylıkları bağlanmayanlar için açıklandı! Toplu ödeme yapılacak – Doğu TV (dogutv.com.tr)

Emekli olup sonra başka işyerinde çalışan EYT’lilerin yıllık izin süreleri ilk defa bir işyerinde çalışmaya başlayanlar gibi 14 gün uygulanacak. Yeni işteki çalışma süreleri 5 yılın sonunda 20 güne çıkacak.

Sabah’ta yer alan habere göre emekli olan EYT’li 50 yaş ve daha üstüyse başka işyerinde de başlasa yıllık izin süresi 20 günden başlayacak.

Yıllık izin, tatil konularında merak edilen bazı soruların yanıtları şöyle:

1-EYT’LİLERİN EMEKLİLİK SONRASI İZİN SÜRELİ NASIL HESAPLANACAK?

İş Kanunu’na göre çalışanlar bir yıllık çalışma süresini doldurduğunda yıllık izne hak kazanılıyor. Yıllık izinler asgari, hizmet süresi 1 yıldan beş yıla olanlara 14 gün, beş yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 gün, 15 yıldan fazla olanlara 26 günden az olmayacak. Bu süreler iş sözleşmelerine göre daha fazla olabiliyor. EYT kapsamında emekli olup izin paralarını almadan aynı işyerinde devam edenler için de bu süreler geçerli olacak. İzin paralarını alıp aynı işyerinde devam edenler için ise izin süresi 14 günden başlayacak.

2-YILLIK İZİN SÜRESİNE HAFTA SONU DÂHİL Mİ, İZİN 10 GÜNDEN AZ OLABİLİR Mİ?

Bireysel, toplu iş sözleşmesiyle cumartesi, pazar hafta tatili belirlendiyse her iki gün yıllık izin süresinden sayılmaz. Çalışan isterse yıllık izninin bir bölümünü 10 günden aşağı olmamak üzere kullanabilir. Çalışanlar izinlerini bölerek kullanabilir. Yıllık iznin bir parçası 10 günden az olmamak kaydıyla bir seferde, kalan izin süresi de bölünerek kullandırılabilir.

3-YILLIK İZİN ÜCRETİ HANGİ DURUMDA ÖDENİR?

Yasaya göre, iş sözleşmesinde herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin haz kazanıp kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden yatırılır. Kullanılmayan yıllık izin ücretleri ancak iş akdinin feshi durumunda ödenir. Emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin izin ücretinin ödenmesi ise çalışan ve işverenin mutabakatına bağlı olup ayrılanlara ise ödenmesi gerekiyor.

4- KULLANILMAYAN YILLIK İZİNLER YANAR MI, İZİN ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

Çalışanlar yıllık izin hakkından vazgeçemez, işveren de izin vermemezlik yapamaz. Yıllık izin yasalarla çalışana tanınan bir haktır. İşçinin önceki yıllara ait kullanılmayan yıllık izinlerinin yanacağına ilişkin yasada bir hüküm bulunmuyor. Çalışanlar yıllık izni kullanmayarak karşılığında para talep edemez. Ancak işten ayrılma durumunda kullanılmayan yıllık izinler varsa bu süreler için ödeme yapılmak zorunda. Kullanılmayan izin ücretleri son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.

5- İZNE ÇIKMADAN AVANS ALINABİLİR Mİ, İŞYERİNDE 10 YIL İZİN KULLANDIRILMAYAN ÇALIŞAN NE YAPABİLİR?

Çalışan izne çıkmadan işverenden avans isteyebilir. İşveren de bu avansı çalışana ödemek zorunda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na dilekçe ile yazılı olarak ya da Alo 170’i arayarak yasal haklarının korunmasını talep edebilir. Çalışanın onayı olsa bile tatil, yıllık izinlerden vazgeçilemez. Bayramlar, hafta tatilleri, genel tatiller izin süresinden sayılmıyor. Eğer izin süresi tatil günlerine denk geldiyse izin süresi sonuna eklenir.

6-İZİNDE 50 YAŞ KURALI EYT’LİLER İÇİN DE GEÇERLİ Mİ, TATİL DÖNEMİ İŞVERENDEN YOL İZNİ İSTENEBİLİR Mİ?

İş Kanunu’na göre 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere yıllık ücretli izin 20 günden az kullandırılamıyor. Bu yaşta olan EYT’tiler aynı işyerinde ya da başka yerde işe başladığında doğrudan 20 gün izin kullanabilecek. Çalışan EYT’liler yıllık izin kullanırken işverenden yol izni isteyebilir ve 4 gün ücretsiz yol izni kullanabilir.

EYT’de aylıkları bağlanmayanlar için açıklandı! Toplu ödeme yapılacak – Doğu TV (dogutv.com.tr)

EYT’liye bayram müjdesi: Çift ikramiye! – Doğu TV (dogutv.com.tr)

Gündem

İstanbul Barosu: LGBT Aile ve kamu düzeni için büyük bir tehdit

Yayınlandı

Tarih

Editör

İstanbul Barosu ‘onur haftası’ adı altında gerçekleştirilen LGBT propagandasına yaptıkları açıklamayla sert tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda, “LGBTİ+ propagandasıyla yapılan ifsadın milletimizin inancına, örfüne, değerlerine, aile yapısına aykırı olduğu tartışmasızdır. Çeşitli medya mecraları aracılığıyla özellikle henüz cinsel bilinç ve kimlikleri oturmamış çocuklar bu propagandaya maruz bırakılmaktadır. Bu yönüyle aile ve kamu düzeni için de büyük bir tehdittir.” ifadelerine yer verildi.

İstanbul 2 Nolu Barosu Başkanı Av. Yasin Şamlı, resmi sosyal medya hesabı Twitter’dan paylaşımda bulundu. İstanbul Barosu ‘onur haftası’ adı altında gerçekleştirilen LGBT propagandasına ilişkin mesaj yayımladı.

Twitter’dan yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde bazı meslek kuruluşlarının da dahil olduğu onur haftası adı altında yapılan LGBTİ+ propagandası, bütün insanlığı etkilemeye yönelik dünya genelinde yürütülen emperyalist büyük bir projenin küçük parçasıdır. Bu plan, bütün insanlığın geleceğini tehdit etmektedir. Konunun insan hakları kavramıyla birlikte ele alınması, bilerek veya bilmeyerek bu propagandaya alet olmaktır. Aynı zamanda ciddi bir tenakuz oluşturmaktadır. Zira bütün hukuk normları ve hukuk mekanizmalarının varlık ve meşruiyet sebebi; hakların korunması, ihlal edilmiş ise yerine getirilmesi ve adaletin sağlanmasıdır. Diğer bir ifade ile hukukun amacı, varlık lehine işleyen kusursuz düzenin korunmasıdır.

Pozitif hukuk normları açısından baktığımızda; Anayasa’nın “Kişinin Dokunulmazlığı, Maddi ve Manevi Varlığı” başlıklı 17. maddesi “Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.” hükmünü taşımaktadır. Bu madde kişinin maddi ve manevi varlığının korunması için devlete de sorumluluk yüklemektedir. Kişinin bedensel ve ruhsal sağlığının korunmasında bütün kamu kurumları görevlidir. Yapılan bu propagandalar aynı zamanda Anayasa’da belirtilen kişinin maddi ve manevi bütünlüğünün korunması hakkının ihlalidir.

İnsanların cinsiyetleri doğuştan gelen vazgeçilmez bir haktır. Aynı zamanda insan neslinin devamını ve düzenini sağlayan unsurdur. Doğuştan gelen bu hak ve gerçek ile mücadele etmek, onu tağyir etmeye çalışmak hem bireysel olarak bizatihi söz konusu insanların hem de bütün insanlığın haklarının ihlalidir. Daha kesin bir ifade ile insan neslinin ifsadıdır.

Yaratılıştan gelen büyük düzen ile mücadele edilmesini modernlik veya gelişme olarak gören anlayış; önce insan haklarını ihlal etmiş, insanlık tarihi boyunca büyük soykırım ve katliamlar yapmış, ikinci sınıf gördüğü insanları öldürmüş veya köleleştirmiştir. İnsan hakları kavramı, bunun gibi büyük dramlar sonrasında ortaya çıkmış ve zaman içinde sistemleştirilmiştir.

LGBTİ+ propagandasıyla yapılan ifsadın milletimizin inancına, örfüne, değerlerine, aile yapısına aykırı olduğu tartışmasızdır. Çeşitli medya mecraları aracılığıyla özellikle henüz cinsel bilinç ve kimlikleri oturmamış çocuklar bu propagandaya maruz bırakılmaktadır. Bu yönüyle aile ve kamu düzeni için de büyük bir tehdittir.

İstanbul 2 Nolu Barosu olarak; ailenin, toplumun ve bütün insanlığın bu ve benzeri tehditlerden korunması için üzerimize düşen her şeyi eksiksiz olarak yapacağız.”

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Okumaya Devam Et

Gündem

15 milyon emekliye müjde! En düşük emekli maaşı netleşiyor

Yayınlandı

Tarih

Editör

Enflasyon, fiyat artışları derken emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları merak ediliyor. Buna ilişkin uzman görüşleri var. İşte o rakamlar…

2023 Haziran ayının enflasyon oranları açıklandıktan sonra, emeklilerin temmuz ayında alacakları zam oranları da belirlenecek. Enflasyon oranları her ayın 3’ünde açıklanıyor ve eğer 3’ü hafta sonuna denk geliyorsa, enflasyon oranları ilk iş gününde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından duyuruluyor. Haziran ayı enflasyon rakamları 3 Temmuz 2023 Pazartesi günü saat 10.00’da TÜİK tarafından açıklanacak. Son 6 aydaki enflasyon oranı ve refah payı dikkate alınarak emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belirlenecek. İşte detaylar…

ENFLASYON NEDENİYLE ZAM ORANLARIN NE OLACAĞI MERAK EDİLİYOR

Medyatava’da yer alan haberlere göre, emekli maaşlarına kademeli olarak artış yapılması planlanıyor. Emekli maaşlarının yükseleceği konuşuluyor. Emekli maaşlarına yüzde 35 lik zam yapılacak. Ayrıca, en düşük emekli maaşının da güncellenerek 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’nin üzerine çıkması bekleniyor.

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 5 Temmuz 2023 Çarşamba günü, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları da duyurulması bekleniyor. Bu haberler, milyonlarca emekli vatandaşın zam oranlarını ve maaşlarını takip ettiği önemli gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor.

Temmuz ayında memur maaşlarına yapılacak zam oranı, asgari ücret zammının ardından merak konusu oldu. Yeni asgari ücret yüzde 34 oranında artarak 11 bin 402 TL net, 13 bin 414 TL brüt seviyesine yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağını açıkladı. Memur zammıyla ilgili son dakika gelişmelerine göre, enflasyon farkı da dikkate alındığında temmuz ayında memurların alacağı zam oranı yüzde 13.26 oldu.

Araştırmalar ve açıklamalar, memur ve emekli maaşlarının beklentileri karşılayacağını gösteriyor. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, memur zammıyla ilgili olarak teknik çalışmaların yapıldığını ve Cumhurbaşkanının vaat ettiği zam oranının gerçekleştirileceğini belirtti. Memur zammı oranları, toplu sözleşmelere göre belirleniyor ve enflasyon farkı da maaşlara yansıtılıyor. Ayrıca, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarının temmuz ayında en az yüzde 15.21 oranında zamlanması bekleniyor. En düşük emekli aylığı şu anda 7.500 TL olarak uygulanıyor ve enflasyon farkı zammı kök aylıklara yapılacak. Temmuz ayında memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zamlar, enflasyon oranlarına ve toplu sözleşmelere bağlı olarak belirlenecek.

Okumaya Devam Et

Gündem

Rusya’da darbe girişimi

Yayınlandı

Tarih

Editör

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısa süre sonra açıklama yapacağını söyledi

Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısa süre içinde televizyonda konuşma yapacağı duyuruldu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar