Siyaset
Kılıçdaroğlu’nu Türk halkından özür dilemeye davet ediyorum
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, 17-25 Aralık sürecindeki ses kayıtlarına yönelik “itiraf” niteliğindeki açıklamaları nedeniyle, aldattığı ve yanılttığı Türk halkından özür dilemeye davet etti.
Bozdağ, CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
The Economist dergisinin 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldığının hatırlatılması üzerine Bozdağ, Türkiye’deki seçimlerin sadece Türk halkı tarafından değil, yurt dışında da yakından takip edildiğini söyledi.
Bozdağ, yabancı devlet başkanlarının, basın mensuplarının, çok sayıda çevrenin Türkiye’deki seçimlere müdahale veya seçmenlerin tercihlerini etkilemek için değişik davranışlar ortaya koyduğuna işaret ederek, The Economist’in de onlardan biri olduğunu kaydetti.
Başka dergiler ve gazetelerin de zaman zaman benzer haberler yapıp, benzer manşetler attığını belirten Bozdağ, şöyle konuştu:
“Çok belli, Türkiye’nin seçimlerine müdahale girişimi bunlar ve Türk seçmeninin tercihlerini etkileme teşebbüsleri olarak duruyor. Ama şu açık, Türkiye’nin seçimini The Economist yapmayacak. Türkiye’nin cumhurbaşkanını ve milletvekilini Washington yahut da Londra’dakiler seçmeyecek, Türk milleti seçecek. Dolayısıyla bu manşetlerin milletimizin tercihlerini değiştirmeye etkili olacağına inanmıyorum.”
“Kumpasa destek verdiğini itiraf etmiş oldu”
Adalet Bakanı Bozdağ’a, Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, katıldığı canlı yayında kendisi hakkında bazı kayıtların ortaya çıkacağını söylediği ve “17-25 Aralık sürecinde de sahte ses kayıtları yaptılar” ifadesini kullandığı hatırlatıldı.
Bozdağ, “Sayın Kılıçdaroğlu yıllar sonra da olsa Cumhurbaşkanı’mıza iftira etmiş olduğunu, Cumhurbaşkanı’mıza bir kumpasın kurulmuş olduğunu 17-25 Aralık’ın FETÖ’nün bir kumpası olduğunu, o kasetlerin de bir kumpas olduğunu ve kurmaca olduğunu açıkça itiraf etmiş oldu. Ama bir şey daha yaptı, kendinin de o süreçte bu kumpasın neticeye varması için bilerek veya bilmeyerek bu kumpasa destek verdiğini itiraf etmiş oldu.” dedi.
Kılıçdaroğlu’nun 17-25 Aralık sürecinde ses kayıtlarını TBMM’de dinlettiğini, “Benimle ilgili böyle kasetler çıksa saniye durmam, bırakırım” dediğini hatırlatan Bozdağ, şöyle devam etti:
“Bu, şunu gösteriyor, Kılıçdaroğlu’nun vaktiyle Türk halkını aldattığını, yanılttığını, Sayın Cumhurbaşkanı’mıza atılan iftirayı yaydığını, yaygınlaştırdığını gösteriyor. Onun için de bu itiraf nedeniyle Sayın Kılıçdaroğlu’nu Türk halkından, aldattığı ve yanılttığı Türk halkından özür dilemeye davet ediyorum. Cumhurbaşkanı’mıza karşı yürütülen iftira ve kumpas sürecine verdiği destekten dolayı da Sayın Cumhurbaşkanı’mızdan özür dilemeye davet ediyorum. Herhalde böylesi bir noktada, yani siyasi etik bunu gerektirdiği gibi bizim sahip olduğumuz ahlak kuralları da birisi bir kumpasa uğramışsa, birisi hakkında iftira atılmışsa, bilmeyerek ya da onların doğruluğuna inanarak o sürece destek vermişse birinin bundan dolayı özür dilemesi, kamuoyundan ve Cumhurbaşkanı’mızdan özür dilemesi asgari ahlak kurallarının gereğidir. Sayın Kılıçdaroğlu’nu buradan özür dilemeye davet ediyorum.”
“Yarın yazışmaların hepsini Türkiye kamuoyuyla paylaşacağım”
Muhalefetin, “bir hakimin terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’la görüşmek üzere İmralı’ya gönderildiği” iddiası hatırlatılan Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:
“Şimdi bakın onlar yalan söylüyor. Bu kadar açık söylüyorum ve ‘Belge var falan filan’ diye söyledikleri kısımda oraya zaman zaman bizim bir sürü Adalet Bakanlığından teknik heyetler gider. Oradaki binaların tamiri, bakımı, onlarla ilgili böyle bir görevlendirmeyle ilgili yapılan şeyler, çalışmalar. Oradan muhtemelen edindikleri birtakım yazıları çarpıtıyorlar. ‘Elimde belge var’, çık açıkla belgen varsa. Elini tutan mı var? O belge Öcalan’la görüşmeyi gösteriyorsa, ‘Elimde belge bu. Bak Öcalan’la bu görüştü’, çık açıkla. Açıklayamazlar. Çünkü bile bile Öcalan’la hiç alakası olmayan bir yazışmayı, oradaki sadece teknik bir ihtiyaçtan, dış güvenlikle ilgili birtakım çalışmalar yapılmasıyla ilişkin görevlendirmeleri, yazışmaları alıp Öcalan’la görüştü şeklinde çarpıtıyorlar.”
Muhalefete, iddiasına ilişkin belgeleri göstermesi çağrısında bulunan Bakan Bozdağ, bu açıklamaların terör örgütü PKK’nın Kılıçdaroğlu’na yönelik desteğini gizleme amacı taşıdığı için yapıldığını belirtti.
Bozdağ, şöyle devam etti:
“(Bak işte onlar da orada görüşüyor) diye bir sonuçla kendi ayıplarını kapatmak istiyorlar ama yok böyle bir şey. Büyük bir çarpıtmayı bile isteye yapıyorlar. Onun için de buradan bir kez daha çağrı yapıyorum, o hakimin de diğerlerinin de adını açıklayın. Yazıları da yayınlayın. Onlar yayınlamazsa yazıları ben yayınlayacağım, bütün basına vereceğim. Bakın bakalım burada görüşme var mı? Yani bugün yayınlamazlarsa yarın ben basına bütün bu yazışmaları vereceğim. Ben yayınlanması çağrısında bulunuyorum. Eğer ahlaklı ve söylediklerinin doğruluğuna inanıyorlarsa bunu yayınlasınlar. Yayınlamıyorlarsa ben arkadaşlarıma talimat verdim. Yarın bu yazışmaların hepsini Türkiye kamuoyuyla paylaşacağım.”
Siyaset
Akşener’den CHP itirafı: Hayatımın en büyük pişmanlığı
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı canlı yayında 6’lı masayı resmen dağıttı. Akşener, “Bu parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 milletvekili istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır. Bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum.” dedi.
Partisinin olağan kurultayında açıklama yapan İyi Parti Genel Başkanı Akşener, CHP’ye ilişkin çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Akşener, “Bu parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 milletvekili istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır. Bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum.” ifadelerine yer verdi.
Siyaset
Numan Kurtulmuş, Mevlana Müzesi’ni ziyaret etti
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Önümüzdeki dönemde TBMM’nin çalışmalarında buradan ve milli değerlerimizden aldığımız güçle, Türkiye’nin daha da yücelmesi ve yükselmesi, Türkiye’nin cumhuriyetimizin ikinci asrında sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’nin yüz yılı olması için gayretle mücadele edeceğiz.” dedi.
Kurtulmuş, bir dizi ziyaret için geldiği Konya’da, tarihi Alaaddin Camisi avlusunda Selçuklu Sultanları Türbesi Nöbet Değişimi Töreni’ne katıldı.
Daha sonra Mevlana Müzesi’ni ziyaret eden Kurtulmuş, Hazreti Mevlana’nın sandukası başında dua etti, müzedeki vatandaşlarla sohbet etti.
Kurtulmuş, burada yaptığı açıklamada, Konya’da Anadolu irfanının önemli temsilcileri Hazreti Mevlana ile Şemsi Tebrizi’nin Anadolu’nun manevi mayasını yoğuran büyük zatlar olduğunu söyledi.
Alaaddin Tepesi’ndeki Sultanlar Türbesi’nde, bin yıldır bu yurdu millete vatan kılan Selçuklu sultanlarının kabirlerini ziyaret ettiklerini anımsatan Kurtulmuş, şunları belirtti:
“Anadolu’da illerimizde yapacağımız programların başlangıcını Konya’dan yapmış olduk. Önümüzdeki dönemde TBMM’nin çalışmalarında buradan ve milli değerlerimizden aldığımız güçle, Türkiye’nin daha da yücelmesi ve yükselmesi, Türkiye’nin cumhuriyetimizin ikinci asrında sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’nin yüzyılı olması için gayretle mücadele edeceğiz. Bu vesileyle hem bizim millet geleneğimizin, devlet geleneğimizin önemli temsilcilerini saygıyla anıyoruz. Hem de Anadolu’nun mayasını, irfan hamuruyla yoğuran büyüklerimizi saygıyla, şükranla yad ediyoruz.”
Kurtulmuş, daha sonra Şemsi Tebrizi Türbesi’ni ziyaret etti.
Siyaset
Türkiye elektronik seçime hazırlanıyor
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Türkiye’nin elektronik seçime geçmesinin şart olduğunu söyledi. Yener, yerel seçimlerden sonra çalışmaların hız kazanacağını açıkladı.
Elektronik seçim sistemi, ABD, İsviçre, Estonya, Brezilya gibi birçok ülkede kullanılıyor.
TRT Haber’den aktarılana göre, Türkiye’de bu konuda önümüzdeki günlerde somut adımlar atılacak. Sistem hakkında konuşan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Türkiye’nin bu sisteme geçmesinin şart olduğunu, yerel seçimlerden sonra çalışmaların hız kazanacağını söyledi.
Elektronik seçim sistemine geçilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Bunun için de parlamentoda grubu bulunan siyasi parti temsilcileriyle görüşme yapılması planlanıyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Yener, yasal düzenlemenin yapılması halinde elektronik seçim sistemine geçilebileceği görüşünde.
E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLİR
Yener’e göre, elektronik seçim sisteminde Estonya iyi bir noktada. Estonya ile birlikte sistemi kullanan bazı ülkelerde inceleme yapılması da gündemde.
Yener, mühendislerle birlikte teknik altyapıya bakıldıktan sonra bir rota çizileceğini ifade ederek, seçimlerin e-Devlet üzerinden de olabileceğini vurguladı.
İLK ETAPTA YURT DIŞINDAKİ SEÇMEN ÜZERİNDEN DENENEBİLİR
Elektronik seçim sisteminin nasıl uygulanabileceğine dair de bilgi veren Yener, pilot bölge seçilebileceğine işaret etti, ilk planda yurt dışı seçmenin bu sistemde oy kullanması seçeneğinin değerlendirilebileceğini söyledi.
Elektronik oylama sistemine geçilmesi halinde Türkiye büyük bir maddi külfetten kurtulacak. Ayrıca seçmenler için yeni sistem büyük bir kolaylık olacak.