Eğitim
MEB’den çifte tatil müjdesi! 15-19 Mayıs haftası tatil birleşti
MEB’den öğrencilere çifte tatil müjdesi geldi. 15 Mayıs 19 Mayıs tatilleri birleşti. 15 19 Mayıs 2023 haftası okullar 1 hafta tatil oluyor. Öğrenciler bu habere çok sevinecek veliler ise üzülecek.
Milli Eğitim Bakanlığından tatil müjdesi az önce verildi. Milyonlarca ilkokul ortaokul lise ve üniversite öğrencisi bu kararla bayram edecek. MEB tatilleri birleştiriyor. 15 Mayıs tatili ile 19 Mayıs tatili çifte tatil olacak. Seçim haftasında okullar tamamen kapanıyor. Eğitime bir hafta ara verilecek. MEB çifte tatilin müjdesi son dakika gelişmeleri haberimizde…
MEB’den öğrencileri sevindirecek açıklama geldi. Bu hafta tatiller birleşiyor çifte tatil müjdesi verildi. İlkokul ortaokul lise öğrencilerini kapsıyor. Bu haber öğrencileri çok sevindirecek velileri ise bir hayli üzecek.
15 19 Mayıs haftası okullar Bir hafta tatil oluyor. Milyonlarca öğrenci bol bol dinlenme fırsatı bulacak yıl sonu Sınavlarına da daha rahat hazırlanacak. MEB tatil son dakika haberleri ve detaylar haberimizde…
Eğitim
Tekin; LGS tercih kılavuzunu 26 Haziran’da ilan edeceğiz
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih kılavuzunu, 26 Haziran Pazartesi günü ilan edeceklerini, öğrencilerin 3-19 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini yapabileceğini bildirdi.Tekin, İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı yeni kabinesi kurulduktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bütün bakanların deprem bölgelerini dolaşarak, kendi görev alanlarıyla ilgili çalışmaları yerinde takip edip, eksikliklere yerinde müdahale ettiğini anlattı.
Bu kapsamda kendilerinin de Hatay’da il milli eğitim müdürünün başkanlığında ildeki durumu masaya yatırdıklarını anlatan Tekin, deprem öncesinde kentte 14 bin 724 derslikte eğitim öğretim faaliyetlerinin devam ettiğini anımsattı.
Bu dersliklerden depremden sonra 8 bin 45’inde eğitim öğretim yapılabildiğine işaret eden Tekin, şöyle konuştu:
“Biz eylül ayı başladığında yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte buradaki derslik açığını en azından geçici olarak çözebilecek bütün tedbirleri almış durumdayız. Kalıcı çözümler için de yatırım programına konulan dersliklerle, derslik başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla 6 Şubat’tan önceki rakamların bile altına düşeceğiz. Yani ortalama derslik başına düşen öğrenci sayısını daha da azaltacağız. Bu şu anlama geliyor, burada 6 Şubat’taki derslik sayısının üzerinde bir derslik hizmete girmiş olacak, bütün yatırımlarımız tamamlandığı zaman. Bunlar uzun vadeli ama kısa vadede de eylül ayında prefabrik, konteyner ya da çelik, hafif çelik yapılarla eğitim öğretim sürecini sağlıklı bir şekilde başlatacak tedbirleri almış olduk.”
Tekin, deprem öncesinde Hatay’da 23 bin 535 öğretmenin hizmet verdiğini hatırlatarak, “Yeni atanan 4 bin 525 öğretmenle birlikte ilimizde ayrılanları da düştüğümüz zaman 25 bin 90 öğretmenle, eylül ayında eğitim öğretim süreci başlamış olacak. Bu da şu anlama geliyor, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla da deprem öncesi koşulların daha ilerisinde bir noktaya kavuşmuş olacağız.” diye konuştu.
Hatay’da görev yapan öğretmenlerin tamamıyla görüşmelerin yapılıp, ihtiyaçların tespit edildiğini anlatan Tekin, öğretmenlerin konaklama ihtiyacının önemine işaret etti.
Halihazırda Hatay’da ve ilçelerinde görev yapan öğretmenler ve yeni tayin olan 4 bin 525 öğretmenle iletişime geçilip, konaklama ile ilgili tercihleri, konaklamayı nasıl, kimlerle yapacakları bilgilerinin alındığını anlatan Tekin, valilikle koordineli şekilde öğretmenlerin konaklamalarıyla ilgili gerekli tedbirlerin alınması konusunda çalışmaların başlatıldığını aktardı. Tekin, “Bu açıdan da eylül ayı itibarıyla öğretmen arkadaşlarımızın konaklama ihtiyaçlarını da gidermiş olacağız.” dedi.
Bakan Tekin, yaz aylarında ildeki öğretmen ve öğrencilerin ihtiyaç duyduğu psikolojik destek üniteleri, rehberlik faaliyetleri çalışmalarının da sürdüreceğini belirterek, “Aynı şekilde öğrenci kardeşlerimizin ihtiyaç duyduğu akademik destek birimleri destekleme ve yetiştirme kursları aracılığıyla devam edecek. Biz de Bakanlık merkez teşkilatında bölgedeki özellikle 10 il açısından her ili Bakanlık Merkez Teşkilatında bir koordinatör arkadaşımızla ilişkilendirdik. Bütün işlerin, bürokratik işlerin hızlanması açısından böyle bir koordinasyon birimi oluşturduk. Onlar da işleri hızlandıracaklar.” ifadelerini kullandı.
İş yapımının ihale sürecinde karşı karşıya kalınan teknik problemleri aşmak için hizmet alımı yöntemiyle teknik eleman istihdamı sağladıkları bilgisini de veren Tekin, “Dolayısıyla işimizi tıkayabilecek her türlü problemin çözümünü bugün burada istişare edip karar almış olduk. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Tekin, hem siyaset hem bürokrat hem yerel yönetimlerle ve katkı veren herkesle eğitim öğretim sürecini sağlıklı şekilde başlatmış olacaklarını dile getirdi.
LGS sonuçları
Bakan Tekin, sonuçları açıklanan LGS kapsamındaki merkezi sınava ilişkin şunları söyledi:
“Sekizinci sınıf öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 82’si yani bir milyon civarında öğrenci bu sınava girmişti. Sınav kılavuzumuzu da 26 Haziran Pazartesi günü ilan edeceğiz. Normal koşulda kılavuzu da bugün ilan edecektik ancak kılavuzumuzda özellikle ‘deprem bölgesinde yaşayan çocuklarımızın, gençlerimizin yaşadığı sıkıntıları tolere etmeye, tamir etmeye katkısı olabilecek pozitif bir ayrımcılık yapabilir miyiz’ diye düşündük. Yapabileceğimiz pozitif ayrımcılıkları kılavuza dercedebilmek açısından kılavuzumuzu da pazartesi günü yayınlamış olacağız.”
Tekin, bahar yarı yılının derslerinin sınav kapsamının dışında tutulduğunu hatırlatarak, “Bu da çocuklarımızın bu anlamdaki belki emeklerini karşılama konusunda yetersiz olabilir. Biz burada da ‘başka bir tedbir alabilir miyiz, başka bir pozitif ayrımcılık yapabilir miyiz’ diye inceledik, araştırdık ve bir kısım pozitif ayrımcılıkları kılavuzumuza dercetmiş olacağız. İnşallah buradaki çocuklarımız da hayallerindeki, ideallerindeki okullara gidebilmiş olurlar.” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Tekin, tercih sürecine ilişkin de bilgi vererek, “Tercih sürecinde bir değişiklik yok. 3-19 Temmuz tarihleri arasında öğrencilerimiz tercihlerini yapabilecekler. Ülkemize, gençlerimize, çocuklarımıza hayırlı olsun.” dedi.
Sınavda görev alan öğretmenlere de teşekkürlerini ileten Tekin, “Tercih sürecinde hem tercih robotlarımız hem tercih rehberlerimiz okullarımızda gençlerimize, çocuklarımıza rehberlik etmeye çalışacaklar, tercihlerinde kendilerine yardımcı olacaklar. İnşallah sağlıklı bir süreci hep beraber atlatırız.” ifadelerini kullandı.
Eğitim
2023-TUS 1. dönem yerleştirme sonuçları açıklandı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 2023 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) 1. dönem yerleştirme sonuçları açıklandı.ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre, adaylar yerleştirme sonuçlarına, ÖSYM’nin “https://sonuc.osym.gov.tr” adresinden vatandaşlık numaraları ve şifreleriyle erişebilecek.
Eğitim
YKS’de ilk oturum TYT yarın yapılacak
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (2023-YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 3 milyon 527 bin 466 adayın katılımıyla yarın düzenlenecek.
Geçen yıl 3 milyon 243 bin 334 olan aday sayısının, bu sene 284 bin 132 fazla başvuruyla 3,5 milyonun üzerine çıktığı 2023-YKS, 17 ve 18 Haziran’da KKTC Lefkoşa dahil toplam 228 sınav merkezinde uygulanacak.
YKS’nin yarın saat 10.15’te yapılacak birinci oturumu TYT’ye 3 milyon 527 bin 466 aday katılacak. Sınav, 11 bin 477 binada, 202 bin 356 salonda uygulanacak. TYT oturumunda 465 bin 18 kişi görev alacak.
TYT’de adaylara Türkçe Testi’nde 40, Sosyal Bilimler Testi’nde 20, Temel Matematik Testi’nde 40, Fen Bilimleri Testi’nde 20 olmak üzere toplam 120 soru sorulacak ve 165 dakika süre verilecek.
18 Haziran Pazar saat 10.15’te yapılacak ikinci oturum AYT’ye 2 milyon 573 bin 156 aday katılacak. Sınav, 8 bin 789 binada, 150 bin 140 salonda uygulanacak. AYT’de 345 bin 898 kişi görev alacak.
AYT’de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’nde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testi’nde 40 soru, Matematik Testi’nde 40 soru, Fen Bilimleri Testi’nde 40 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek.
Aynı gün saat 15.45’te gerçekleşecek üçüncü ve son oturum YDT’de ise İngilizceden 316 bin 572, Arapçadan 13 bin 774, Almancadan 4 bin 705, Fransızcadan 1745, Rusçadan 1218 kişi sınava girecek. Sınav, 1434 binada, 16 bin 811 salonda uygulanacak. Sınavın son oturumunda ise 49 bin 108 kişi görev alacak. YDT, 5 dilde uygulanacak, 80 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek.
Sınavlardan 15 dakika önce kapılar kapatılacak, sınav salonuna aday alımı tamamlanacak.
Engel gruplarına göre oluşturulan tekli ve toplu salonlarda TYT’ye toplam 13 bin 513 engelli aday girecek. AYT’ye 9 bin 528, YDT’ye ise bin 165 engelli aday katılacak.
Engelli adaylar için 2023 YKS’de, üç oturumda toplam 10 bin 103 okuyucu ve işaretleyici görev yapacak.
Sınava ikamet ettiği sınav merkezi dışında girecek depremzede adaylara ulaşım ve barınma desteği sağlandı.
Bu yıl 22 sınav merkezinde ilk defa YKS yapılacak. 2023-YKS’ye başvuran en genç aday 15, en yaşlı aday 89 yaşında.
Adaylara hatırlatmalar
Adayların, sınava gelirken sınav giriş belgeleri ile fotoğraflı nüfus cüzdanlarını veya fotoğraflı T.C. kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
Nüfus cüzdanında fotoğrafı bulunmayan adayların mağdur olmamaları için nüfus müdürlüklerine giderek fotoğraflı yeni kimlik kartlarını almaları gerekiyor. T.C. kimlik kartını, nüfus cüzdanını sınav günü kaybeden veya nüfus cüzdanında fotoğraf, T.C. kimlik numarası bulunmayan adaylar için il veya ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık tutulacak.
Depremzede öğrencilere illerindeki devlet üniversitelerinde yüzde 25 ek kontenjan
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen öğrencilere yönelik bu yıl YKS yerleştirmelerinde yeni uygulama yapacak.
Bu kapsamda, depremden etkilenen illerde ikamet eden adaylara, kendi şehirlerindeki üniversitelere yerleşirken genel kontenjanda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek kontenjan ayrıldı.
Buna göre, OHAL kapsamındaki kentler ile Sivas’ın Gürün ilçesinde 6 Şubat 2023 itibarıyla ikamet eden adaylar için kendi illerindeki devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programların genel kontenjanı dışında ilave kontenjan verilecek.
Bu üniversiteler, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Adıyaman, Çukurova, Dicle, Fırat, Gaziantep, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji, Harran, Hatay Mustafa Kemal, İnönü, İskenderun Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kahramanmaraş İstiklal, Kilis 7 Aralık, Malatya Turgut Özal ve Osmaniye Korkut Ata üniversiteleri olarak sıralanıyor.
Öte yandan, vakıf üniversitelerindeki her bir programa 2547 sayılı Kanun’da öngörülen yüzde 15 burslu öğrenci okutulması yükümlülüğü kapsam dışında olmak üzere ve çift diploma programları hariç depremzede YKS adayları için 1’er kontenjan ayrılacak.
Merkezi yerleştirmede ayrılan bu kontenjana kayıt olunması durumunda, kayıt yapılan kontenjan kadar ek yerleştirme sırasında söz konusu programa üniversitenin tercihi de alınarak indirimli veya ücretli kontenjan eklenecek.
34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinde özel kontenjan
Bunun yanında 1 Ocak 2023 itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlara yönelik YKS için özel bir uygulama hayata geçirilecek.
Bu kapsamda, devlet üniversitelerinin merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarında “34 yaş üstü kadınlar kontenjanı” ayrıldı.
Bu haktan daha önce herhangi bir lisans programından mezun olmayan kadınlar yararlanacak.
Daha önce bir ön lisans programından mezun olanlar ise sadece lisans programları için ayrılan kontenjanları tercih edebilecek.