Bizi Takip Edin

Siyaset

Yurt dışı kullanılan oyların tasnifine başlandı

Yayınlandı

Tarih

Türkiye’de Cumhurbaşkanı Seçimi’nin 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci turu için yurt dışı temsilciliklerde kullanılan oyların tasnifine başlandı.

Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci turu için yurt dışında 73 ülkede kurulan temsilciliklerde oy verme işlemi, 24 Mayıs’ta sona erdi.

Seçmenin temsilciliklerde kullandığı oylar, kargo uçaklarıyla Esenboğa Havalimanı’na ardından ATO Congresium’a getirildi.

Oylar diplomatik torbalardan çıkartılarak yeniden sandıklara konuldu ve kullanıldıkları yurt dışı temsilciliklerine göre tasnif edilmeye başlandı.

Büyük bölümü, ATO Congresium’daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna ulaşan oylar, tasnif işlemlerinin tamamlanmasının ardından kapısında 5 ayrı kilit takılı bir odada sıkı güvenlik önlemleriyle korunacak.

Kilit anahtarlarının bulunacağı, 4 siyasi parti temsilcisi ve YSK Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı bir araya gelmeden odanın kapısı açılamayacak.

ATO Congresium’da ayrıca hem giriş kapıları hem de içeride güvenlik görevlileri 7/24 görev yapıyor.

Yurt dışından getirilen oylar, 28 Mayıs günü saat 17.00’de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer sandıklarla eş zamanlı açılacak. Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı nezaretinde yapılacak.

“Burada oylar 1460 sandığa dağıtılacak”

Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Ali Uğuz burada yaptığı basın açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra ilk kez ikinci tur oylaması yapıldığını anımsatarak, “Bu demokrasimiz için olumlu bir gelişmedir. Birinci turda gerekli bilgileri vermiştim. İkinci turda 73 ülke ve 167 temsilcilikte kullanılan oy sayısı 1 milyon 783 bin 107’dir. Gümrüklerde kullanılan oy sayımız ise 113 bin 887 olup 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar oy verme işlemi devam etmektedir.” diye konuştu.

Oyların saklanacağı kilitli odanın 28 Mayıs Pazar günü saat 08.00’de açılacağını ve 1460 sandığın sayım alanlarına taşınacağını söyleyen Uğuz, “28 Mayıs akşamı saat 17.00’de yurt içinde tüm sandıklar kapandıktan sonra eş zamanlı olarak sayıma başlanacak.” bilgisini verdi.

Uğuz, seçimin birinci turunda sayım işleminin sıkışık bir alanda yapıldığını ve sandıklarda yurt içi sandıklara kıyasla daha fazla oy bulunmasının süreci uzattığını belirtti.

İkinci turda zarfta yalnızca bir pusula bulunması nedeniyle işlemlerin daha çabuk tamamlanacağını tahmin ettiklerini dile getiren Uğuz, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’ndan müşahitlik için yoğun talep olduğunu ancak sayım işlemlerinin sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi adına bir sınırlama koyduklarını aktardı.

Okumaya Devam Et
Yorum Yapın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Siyaset

Akşener’den CHP itirafı: Hayatımın en büyük pişmanlığı

Yayınlandı

Tarih

Editör

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı canlı yayında 6’lı masayı resmen dağıttı. Akşener, “Bu parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 milletvekili istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır. Bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum.” dedi.

Partisinin olağan kurultayında açıklama yapan İyi Parti Genel Başkanı Akşener, CHP’ye ilişkin çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Akşener, “Bu parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 milletvekili istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır. Bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Okumaya Devam Et

Siyaset

Numan Kurtulmuş, Mevlana Müzesi’ni ziyaret etti

Yayınlandı

Tarih

Editör


TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Önümüzdeki dönemde TBMM’nin çalışmalarında buradan ve milli değerlerimizden aldığımız güçle, Türkiye’nin daha da yücelmesi ve yükselmesi, Türkiye’nin cumhuriyetimizin ikinci asrında sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’nin yüz yılı olması için gayretle mücadele edeceğiz.” dedi.

Kurtulmuş, bir dizi ziyaret için geldiği Konya’da, tarihi Alaaddin Camisi avlusunda Selçuklu Sultanları Türbesi Nöbet Değişimi Töreni’ne katıldı.

Daha sonra Mevlana Müzesi’ni ziyaret eden Kurtulmuş, Hazreti Mevlana’nın sandukası başında dua etti, müzedeki vatandaşlarla sohbet etti.

Kurtulmuş, burada yaptığı açıklamada, Konya’da Anadolu irfanının önemli temsilcileri Hazreti Mevlana ile Şemsi Tebrizi’nin Anadolu’nun manevi mayasını yoğuran büyük zatlar olduğunu söyledi.

Alaaddin Tepesi’ndeki Sultanlar Türbesi’nde, bin yıldır bu yurdu millete vatan kılan Selçuklu sultanlarının kabirlerini ziyaret ettiklerini anımsatan Kurtulmuş, şunları belirtti:

“Anadolu’da illerimizde yapacağımız programların başlangıcını Konya’dan yapmış olduk. Önümüzdeki dönemde TBMM’nin çalışmalarında buradan ve milli değerlerimizden aldığımız güçle, Türkiye’nin daha da yücelmesi ve yükselmesi, Türkiye’nin cumhuriyetimizin ikinci asrında sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’nin yüzyılı olması için gayretle mücadele edeceğiz. Bu vesileyle hem bizim millet geleneğimizin, devlet geleneğimizin önemli temsilcilerini saygıyla anıyoruz. Hem de Anadolu’nun mayasını, irfan hamuruyla yoğuran büyüklerimizi saygıyla, şükranla yad ediyoruz.”

Kurtulmuş, daha sonra Şemsi Tebrizi Türbesi’ni ziyaret etti.

Okumaya Devam Et

Siyaset

Türkiye elektronik seçime hazırlanıyor

Yayınlandı

Tarih

Editör

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Türkiye’nin elektronik seçime geçmesinin şart olduğunu söyledi. Yener, yerel seçimlerden sonra çalışmaların hız kazanacağını açıkladı.


Elektronik seçim sistemi, ABD, İsviçre, Estonya, Brezilya gibi birçok ülkede kullanılıyor.

TRT Haber’den aktarılana göre, Türkiye’de bu konuda önümüzdeki günlerde somut adımlar atılacak. Sistem hakkında konuşan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Türkiye’nin bu sisteme geçmesinin şart olduğunu, yerel seçimlerden sonra çalışmaların hız kazanacağını söyledi.

Elektronik seçim sistemine geçilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Bunun için de parlamentoda grubu bulunan siyasi parti temsilcileriyle görüşme yapılması planlanıyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Yener, yasal düzenlemenin yapılması halinde elektronik seçim sistemine geçilebileceği görüşünde.

E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLİR

Yener’e göre, elektronik seçim sisteminde Estonya iyi bir noktada. Estonya ile birlikte sistemi kullanan bazı ülkelerde inceleme yapılması da gündemde.

Yener, mühendislerle birlikte teknik altyapıya bakıldıktan sonra bir rota çizileceğini ifade ederek, seçimlerin e-Devlet üzerinden de olabileceğini vurguladı.

İLK ETAPTA YURT DIŞINDAKİ SEÇMEN ÜZERİNDEN DENENEBİLİR

Elektronik seçim sisteminin nasıl uygulanabileceğine dair de bilgi veren Yener, pilot bölge seçilebileceğine işaret etti, ilk planda yurt dışı seçmenin bu sistemde oy kullanması seçeneğinin değerlendirilebileceğini söyledi.

Elektronik oylama sistemine geçilmesi halinde Türkiye büyük bir maddi külfetten kurtulacak. Ayrıca seçmenler için yeni sistem büyük bir kolaylık olacak.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar